MUZEUL DE ISTORIE: EXPOZITII PERMANENTE PARTER

expo
 

Mişcarea Naţională a Românilor din Sudul Transilvaniei
Expoziţia cuprinde în prezentare evenimente şi personalităţi din sudul Transilvaniei sec. al XVIII-lea, anul revoluţionar 1848, înfiinţarea Astrei şi activitatea societăţii, repere ale vieţii politice (dieta de la Sibiu din 1863, înfiinţarea Partidului Naţional Român în 1869, memorandumul 1892-1894), solidaritatea românilor de pretutindeni, unirea de la 1 Decembrie 1918.
Circuitul ilustrează principalele momente cu documente şi piese tridimensionale originale, completând vizual informaţia documentară, contribuind la creşterea valorii ştiinţifice şi artistice a expoziţiei.

Camera armelor de foc
Camera armelor de foc este un depozit special conceput pentru specialiştii şi pasionaţii de arme, deschis pentru vizitatori în anul 2011, în vederea valorificării numărului mare de piese deţinute dar ne-expuse.
Muzeul Naţional Brukenthal deţine cea mai mare colecţie de puşti cu fitil din România, însumând 215 piese (10 în expoziţia Arme şi armuri, 205 în depozit) ce acoperă aproape toată gama tipologică: primele puşti cu cocoşul prins direct pe patul armei datate la începutul secolului al XVI-lea, apariţia platinei pe care sunt fixate componentele mecanismului în prima jumătate a aceluiaşi secol, apariţia mecanismelor cu arc recuperator până la cea mai evoluată puşcă cu fitil – muscheta, la sfârşitul secolului XVI.
Tot din secolul al XVI-lea deţinem 2 puşti cu rotiţă la care aprinderea se făcea cu ajutorul piritei. Puştile şi pistoalele cu cremene din secolele XVII-XVIII sunt prezentate într-o gamă variată atât a tipologiei mecanismelor (alla catalana, alla fiorentina, alla moda, francez) dar şi a provenienţei (vest europene, balcanice şi orientale), fiind semnate de meşteri remarcabili (Hauer, Zanoni, Schirmer, Bottner, etc.). Secolul XIX aduce armele cu capsă urmate de cele cu cui percutor, tot mai evoluate pe parcursul secolului al XX-lea.

Arme şi Armuri
Expoziţia de la parterul Casei Altemberger prezintă armamentul si echipamentul militar într-o varietate impresionantă. Prima parte a expoziţiei cuprinde piesele de echipament militar şi harnaşament din epoca medievală, cu referiri speciale la evoluţia pe care acestea au avut-o în strânsă legătură cu armamentul.
Expoziţia continuă cu piese de armament medieval ce variază de la celebrele spade medievale, dăgi şi pumnale, halebarde sau lănci, până la buzdugane şi bice de luptă. Categoriile de arme albe, folosite încă din preistorie şi care îşi ating maxima utilizare în evul mediu, se regăsesc în multitudinea pieselor colecţiei ce reuneşte obiecte de mici şi mari dimensiuni. Armele orientale reprezintă un segment important în colecţia muzeului, etalarea lor urmărind în principal realizarea unei legături, prin intermediul materialelor auxiliare, cu spaţiul central european.
Expoziţia se încheie cu armele de foc, prezentate evolutiv. Etalarea lor s-a făcut în funcţie de cele două subtipuri categoriale, respectiv armele cu fitil şi armele cu cremene.

© 2011-2017, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved