PARCUL NATURAL "PADUREA DUMBRAVA "

padurea dumbrava

Parcul natural „Dumbrava Sibiului” (716 ha) se situează în prelungirea Parcului Sub Arini, la dreapta şi la stânga drumului care face legătura între Sibiu şi Comuna Răşinari, fiind rezultatul unor plantaţii intenţionate de pini în dreapta şi stejari în stânga, în scop de ameliorare funciară (realizată în sec. XVIII), respectiv asanarea unei mlaştini.

La începutul Dumbrăvii se plasează un heleşteu artificial (1906) pentru întregirea peisajului şi agrement. Lângă heleşteu a fost amenajată în 1929 Grădina Zoologică. În continuare, pe firul pârâului natural amenajarea Muzeului Tehnicii Populare, include al doilea heleşteu artificial, în jurul căruia sunt plasate instalaţiile hidrotehnice şi eoliene (mori de apă şi vânt). Pe drumul spre Răşinari, în 1946 - 1948, este instalată linia de tramvai electric, care leagă oraşul Sibiu de Răşinari.
Parte din Pădurea Dumbrava este electrificată în 1929. Acest loc amenajat cu pricepere de arhitectură peisagistică, în spiritul romantismului european, a servit sărbătorii de Maial. În 1852 în Dumbrava a fost sărbătorită prezenţa Impăratului Franz Joseph I. la Sibiu. Petrecerile în natură în spaţiul Dumbravei sunt comemorate din secolul al XVIII-lea, existând gravuri de epocă în care figurează cei câţiva stejari multiseculari, dintre care unii subzistă în prezent.

© 2011, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved