ISTORICUL PIEŢELOR

În nucleul central al orasului Sibiu se simte rolul ordonator al primelor două incinte fortificate, ce au determinat în bună măsură geometria ansamblului celor trei pieţe - Piaţa Huet, Piaţa Mică şi Piaţa Mare.
Piaţa Huet s-a format pe traseul primei incinte fortificate a Sibiului în momentul în care fortificaţia şi-a pierdut rolul practic, începând cu a doua jumătate a secolului al XIV-lea, odată cu întărirea completă a “Oraşului de sus”
Piaţa Mică este plasată pe teritoriul cuprins în interiorul celei de a doua centuri de fortificaţii a oraşului. În partea de vest, piaţa a fost delimitată printr-un şir de case ce constituie concomitent latura estică a Pieţei Huet. In nord-vest, pe locul unde se afla cândva un turn de apărare al incintei a II-a, sub care, printr-un tunel, se făcea accesul în cetate dinspre “Oraşul de jos”, acum se plasează primul pod din fontă de pe teritoriul ţării noastre.
Piaţa Mare a fost, practic, centrul vital al Sibiului. Traseul său a fost proiectat la mijlocul secolului al XIV-lea, odată cu terminarea parcelării “Oraşului de sus”. Pe două din laturile sale (sud şi est) se păstrează vechile clădiri, databile, ca plan şi nucleu originar, încă din secolul al XV-lea.
Locuinţele patricienilor se grupau tot în aceste pieţe sau în imediata apropiere, dând acestui nucleu central şi mai multă consistenţă.

© 2011-2017, Primăria Municipiului Sibiu, All Rights Reserved